HomeSzakmai hírek tervezőknek2019.01.17.

Szennyfogó konszignáció kontra lakatos konszignáció.

Hogyan tervezzünk egyszerűen és profi módon, hatékony és esztétikus szennyfogókat?

 

Az elmúlt héten a Cleartex Kft-t több alkalommal olyan tervekkel keresték meg a kivitelező cégek, ahol az építész előírta az Alutrend termékcsalád valamelyik tagját szennyfogó rendszernek. Ez jó hír, hiszen jelzi azt, hogy az Alutrend alumíniumsínes szennyfogók széles körben ismertek a tervezők körében, viszont feltűnt, hogy a kiírás legtöbbször a lakatos konszignációban kap helyet. Van azonban lehetőség arra, hogy célzottan szennyfogó konszignáció készüljön egy tervbe.

A megoldást a Cleartex szennyfogó tervező tárgyobjektum nyújtja.

Ezért arra biztatunk minden építészt, hogy töltse le https://drive.google.com/file/d/1RV5pT1NJ7Zg4tEG4_TSS9OJoAgUTYAiU/view és próbálja ki a tárgyobjektumot, amivel szennyfogó konszignáció készíthető.

Miért érdemes ezzel foglalkozni? Meggyőződésünk, hogy minden olyan helyen, ahova több tíz, száz, vagy esetleg ezer ember is belép egy nap folyamán, egyben kell látni a teljes épületet és az épület sajátosságainak megfelelően megtervezni a szennyfogó rendszereket. Ezeket a tulajdonságokat a tervező építész ismeri a legjobban, így az ő kezében van a kulcs, hogy valóban hatékonyan megóvja a belterek tisztaságát. Ebben segítséget nyújt a tárgyobjektum, ahol elegendő az épület bizonyos jellemzőit megadni és a program segít az optimális szennyfogó rendszer kialakításában. A különálló szennyfogó konszignáció pedig kiemeli ezt a fontos elemet és biztosítja, hogy a bejáratokba a megfelelő szennyfogó rendszerek kerüljenek kiépítésre, garantálva az enteriőrök tisztaságát és óvva a belső burkolatok épségét. Fontos még megemlíteni, hogy a tárgyobjektummal nem csak Alutrend, hanem egyéb textil szennyfogók is tervezhetők, melyek nem illenének bele a lakatos konszignációba. Ezen okok miatt mindenképp javasolt a különálló szennyfogó konszignáció készítése.  

A tárgyobjektum használata egyszerű, a letölthető útmutató https://cleartex.hu/pdf/Felhasznaloi-kezikonyv-Cleartex-szennyfogotervezo-targyobjektum-AC22.pdf  végigvezet a telepítés lépésein és bemutatja a lehetséges alkalmazásokat. Az előző hírlevélben feltettük azt a kérdést, hogy készüljön-e videó sorozat a tárgyobjektum használatáról. Mivel a válasz egyértelműen igen volt, hamarosan belekezdünk a videók forgatásába, melyeket feltöltünk majd honlapunkra.

Addig is bármilyen kérdés esetén írjanak a cleartex@cleartex.hu e-mail címre és a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk.

 

Hogyan került PIROS alumíniumsínes szennyfogó a pécsi Árkádba?

Egyik legújabb munkánk a pécsi Árkád bevásárló központ három bejáratában telepített piros színű alumíniumsínes szennyfogórendszer.

A képek magukért beszélnek, hogy mennyire feldob egy bejáratot az, ha eltérünk a megszokott megoldásoktól, megszakítjuk a mintát és merünk az antracit színtől eltérő színeket alkalmazni.

 

 

 

 

 

Mire figyeljünk a bevásárlóközpontok bejárataiba tervezett szennyfogó rendszereknél?

Bármilyen épületről legyen szó, nem lehet elégszer hangsúlyozni a zónaszemlélet fontosságát.

 

Csak kellő hosszúságú szennyfogók telepítése esetén garantálható valóban hatékony védelem. Ehhez érdemes szakértői segítséget igénybe venni, mert kis darab lábtörlők kihelyezése csak pénzkidobáshoz vezet, szakértői tanácsadással viszont kiépíthető az optimális megoldás. Erre törekszünk minden munkánknál, javaslatainkat azonban nem mindig fogadják meg. Erre példa az alábbi bejárat, ahol a szennyfogó rendszeren nem teszik meg a belépők a hatékony tisztításhoz szükséges lépésszámot, így a téli időszakban kénytelenek kiegészítő megoldáshoz folyamodni.

 

Nem elégséges megoldás Jó megoldás
MOM Park bevásárlóközpont
Shopmark bevásárlóközpont

Leírás: A forgóajtóból kilépve a textil szennyfogó méret tervezése nem elégséges. Nincs meg a hat lépés távolság, ami a cipőnkön behordott szennyeződéseket és vizet kellőképpen letisztítaná.

A fenti probléma megoldására a piros színnel jelzett bérlábtörlőket kellett az üzemeltetőnek igénybe vennie, ami jelentős költségnövekedéssel jár.

Leírás: A forgóajtóból kilépve a textil szennyfogó mérete megfelelőre lett megtervezve , legyártva, telepítve.Meg van a hat lépés távolság, így a szennyfogó szőnyeg ellátja a funkcióját és leszedi a cipők talpáról a behordott szennyeződést és a vizet.

 

 

 

 

Tisztaságvédelmi program tervezőknek – tervezéssel.

Az első alkalommal elméletben bemutatott Tisztaságvédelmi programot nézzük meg a gyakorlatban!

Helyszínünk a Bosch Elektronikai cég hatvani gyáregysége.

Hogyan is zajlik a folyamat?

 1. Helyszíni felmérés megállapításai:
 • 5500 dolgozó
 • 15 utcai bejárat
 • gyalogos forgalom munkavédelmi cipőkben
 • napi többszöri áthaladás a bejáratokon sáros udvari környezetből
 1. Termék ajánlás
 • bejáratonként 3 m2 Alutrend kefés járófelülettel, 7 m2 Cleartex Aktív beltéri szennyfogó
 1. Méretre gyártás
 • Felmérésünk szerint minden darabot egyedi méretre készítünk el. A közel azonos méreteknél itt csak 1-2 cm vagy mm az eltérés.
 1. Helyszínre szállítás, szakszerű installálás
 • A megrendelés ütemében folyamatosan végezzük saját szakembereinkkel
 1. A szennyfogók takarítása a következőképpen zajlik

A napi takarítást a helyi takarító cég végzi. Egyszerűen kiporszívózzák a szőnyegeket, ezzel elkerülve eltömődésüket, telítődésüket. Cégünk a nagytakarítást negyedévente végzi. A 24 órás üzem miatt erre csak piros betűs ünnepnapokon van lehetőség. Így történt ez augusztus 20-án, október 23-án stb

A mélytisztítás menete a következő:

 • hengerkefés porszívóval a szálak legmélyéről is felszívjuk a száraz szennyeződést
 • eltávolítjuk a rágógumi maradványokat, elvégezzük a folttisztítást
 • egytárcsás súrolóval a legmodernebb száraz habos eljárással átkeféljük a szőnyeget
 • fél óra száradás után átporszívózzuk a szőnyeget
 1. Rendszeres jelenlétünk és a kapcsolattartás miatt lehetőség van további ajánlások megfogalmazására a takarítással, a szőnyegek karbantartásával kapcsolatban. A Bosch igényeinek megfelelően folyamatosan és rugalmasan tudunk változtatni a szennyfogók mennyiségén és/vagy minőségén.

Nézzük a fentieket képekben is.

Előtte Utána

 

 

 

 

PVC, az innovatív burkolat

PVC-vel máshogy, PVC-ről másképp

Szeretnénk eloszlatni egy sokakban máig élő téves elképzelést, hogy a PVC egy igénytelen, ronda, műanyag burkolat. Határozottan nem az, számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, de ami a legizgalmasabb benne, hogy kreatívan burkolhatnak vele.

Mint sok más anyag, a PVC is a véletlen eredményeképp jött létre, először 1838-ban a francia fizikus és kémikus Henri Victor Regnault állította elő laborjában, majd 1839-ben Charles Goodyear feltalálta a gumi vulkanizálását. Ennek története elég különleges, ugyanis Goodyear neje rossz szemmel nézte férje állandó kísérletezéseit az addig még széleskörben nem ismert gumival. Ezért Charles csak titokban foglalkozott vele. De egy nap, felesége idejekorán érkezett haza, s ő a kályhába dobta a kénnel kezelt gumidarabot, amin épp dolgozott. Miután órákkal később kivette, döbbenten tapasztalta a tartós és rugalmas végeredményt.

Egészen 1913-ig kellett várni a PVC szabadalmaztatására, mely Friedrich Klatte nevéhez fűződik. Ő tette le a PVC gyártásának alapjait, de az ipari termelése csak ’38-ban indult meg. Az 50-es évektől kezdve pedig robbanásszerűen megnőtt a PVC-t gyártó üzemek száma.

Most, hogy ismerjük az anyag múltját, ismerjük meg a jelenét. Lássuk, mit tud nyújtani a tervezőknek ez az anyag? A tervezés szabadságát nyújtja, mivel a mai, modern PVC burkolat már nem csak tekercses változatban érhető el, hanem különböző modulokban is. A modulos kiszerelésnek köszönhetően lehetőséget ad a dizájnernek arra, hogy számtalan variációban tervezzen belőle tökéletesen egyedi padlóburkolatot.

Károsanyag kibocsátása elenyésző a régebben gyártottakhoz képest. Nagyon magas kopásállósággal bír, ezért közületi és lakossági felhasználása is igen népszerű. Maximálisan csúszásmentes, így bölcsődék, iskolák, óvodák számára is ideális, plusz a szín- és mintaválaszték óriási, ami ezekben az intézményekben kiemelten fontos. A gyerkőcök hatékonyabban tanulnak és tovább emlékeznek az információra, ha az oktatási anyag színeket használ és az osztályterem is színes.

A szórakozóhelyek, éttermek és szállodák is felismerték azt a tényt, hogy bizonyos színek élményre csábítanak. Szerencsére a PVC-k esetében a színek spektruma igen széles és az eltérő textúrákkal is tudunk játszani.

Magas fokú járáskomfortot nyújt, szociális intézményekben és sportlétesítményekben emiatt a legjobb választás a PVC. A sportburkolatok felülete PUR védelemmel van ellátva, hátoldala nagy sűrűségű PVC hab, ami a kellemes lépést biztosítja.

Hő- és hangszigetelőképessége is figyelemreméltó. Létezik speciálisan fejlesztett, 19 dB-es hangszigetelő tulajdonsággal rendelkező típus is, melynek külleme nem marad el az eddig említettekétől.

Az egészségügyi intézményekbe szánt higiéniai PVC-k nek sem kell már unalmasnak lenniük. Ezeken a helyeken is nagyon fontos, hogy esztétikus és izgalmas borítást kapjon a padló, mert a betegek gyógyulását és jó közérzetét igenis befolyásolja a környezete. Ha az szép és igényes, akkor a gyógyulási idő is rövidebb lehet. Az ott dolgozó orvosok és nővérek idejük nagy részét az intézmény falai között töltik el, tehát az a minimum, hogy mindezt kellemes közegben tegyék. Ehhez nagyban hozzájárul a lefektetett PVC. Az ide szánt burkolat baktériumölő, csúszásmentes és hangszigetelő. Az anyaghoz kevert ezüstionok miatt a baktériumok, gombák, vírusok képtelenek szaporodni.

A PVC fektetése gyors, könnyű és költségtakarékos, de a burkolási terület nem áll meg csak a padlón. Helyezhetünk PVC-t a falra is, hiszen oly sok különleges textúrájú típusban létezik. Fa, kő, beton anyagot mintázó modulok és plankok választhatóak, melyekkel izgalmasabbá lehet tenni a helyiségeket.

Még nagyobb szabadságot enged a tervezői képzeletnek, az egyedileg nyomott PVC. Rendkívül jól mutat irodaházak fogadótermében, iskolák alulájában vagy bármilyen nagyforgalmú területen, az intézmény tevékenységét jellemző, ahhoz kapcsolódó motívum, saját fotó illetve logó.

 

 

 

 

Magyarországon először a Cleartex készített 2.200 m2 egyedi terülő tapétát építőipari partnere részére.

Váci úti Promenade Gardens irodaház | Cleartex Tapiwall egyedi mintájú terülőtapéta projekt

A 2.200 m2 egyedi tapéta a közösségi terekbe és menekülő útvonalak falfelületeire kerültek felhelyezésre.
Külön kihívás jelentett az egyedi tapéta tűzbiztonsági tesztje, amit a Tűzoltóság szakemberei végeztek el és hitelesítettek.
A projekt keretein belül a bejáratokhoz és forgóajtókhoz Cleratex Alutrend alusínes szennyfogó rendszerek lettek telepítve.

A képek magukért beszélnek.

 

 

Töltse le a Cleartex Tapiwall egyedi Tapétacsalád 2019-es új digitális prospektusát!

 

 

 

 

Philippe Starck – 3 részes kollekciót alkotott a Forbo felkérésére.

Ezek a design padlószőnyegek, a Vortex, Artist és Twilight néven érhetőek el. Izgalmas vonalvezetés, markáns, egyedi színek és modern megjelenés jellemzi Starck szőnyegkollekciót a 2019-es évben.

 

 

 

 

 

Cleartex alusínes szennyfogó rendszerek a Capital Square irodaházban.

A Cleartex Kft. egyik közelmúltbeli projektje volt a Capital Square Irodaház szennyfogókkal való ellátása. Az irodaház bejárataiban és négy forgóajtajában alumínium sínes szennyfogó rendszereket telepítettünk. Textil, illetve kefés járófelületek biztosítják a tisztaságot.

 

0 thoughts on “2019.01.17. Hasznos tudás burkolatok betervezéséhez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Telefon:+36 23 887 400
E-mail:cleartex@cleartex.hu
Elérhetőségek
Kérjen tőlünk árajánlatot!

Válasszon árajánlatkérő űrlapjaink közül!

Töltse azt ki, majd kattintson a Kérem az árajánlatot! gombra. Kollégáink munkanapokon 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot.