HomeSzakmai hírek tervezőknek2019.03.28.

Folytatjuk nagy sikerű Cleartex szakmai előadás sorozatunkat MÉK továbbképzési pontokért

Mi a  legkényelmesebb helyszín egy oktatásra?

Természetesen az Ön irodája.

Mi elmegyünk Önökhöz és szakmai bemutatót tartunk kollégáinak.

Azok akik ezen részt vesznek, nem csak a Cleartex szennyfogó rendszereit ismerhetik meg közelről, hanem 1 MÉK továbbképzési pontot is kapnak.

 Jelentkezni a pokorni.flora@cleartex.hu e-mail címen, vagy a 0630/297-8128-as telefonszámon lehet.

 

 

Íme néhány kép a második továbbképzésről:

 


Akadálymentesítés vakok és gyengénlátók számára Alutrend taktilis sávval 2. rész

A vezetősáv a vakok és gyengénlátók számára biztosít információt, hozzájárul a térben való haladásukhoz olyan helyen, ahol ennek hiányában elvesztenék tájékozódó-képességüket. Akadálymentesítéskor a vezetősáv nemcsak a gyengénlátók hanem a vakok számára is szolgál információval.

A közületi létesítményekben célszerű minél egyszerűbb, egyértelműen megkülönböztethető taktilis jelrendszert alkalmazni.

Ez kétféle jelet tartalmaz.

1. „Állj! Veszélyforrás következik” jelentésű figyelmeztetőjelzés – pontszerű, diagonális elrendezésű, 25-45 mm átmérőjű gömbszeletekkel illetve csonkakúpokkal strukturált felület
2. „Erre haladhatsz biztonságosan” jelentéssel bíró vezetősáv – a haladás irányával párhuzamos, legalább 30-40 mm széles bordázatú felület.

 

Ezek a segítő jelek burkolat 0 szintjéből beltér esetén +3 mm magasságban kiálló, kidomborodó jelet tartalmazzanak.
Az a legideálisabb, ha a taktilis felületek színben is kontrasztosan eltérőek a környező burkolattól, ajánlott a fehér és az élénk sárga szín használata, vagy világos színű padlóburkolat esetén a fekete és antracitszürke.

Padlóburkolatba épített, vagy utólag elhelyezett, vezetősávra, elsősorban azokban a terekben van szükség, ahol a látássérült emberek rendszeres mozgására kell számítani. A vezetősáv segítséget nyújt abban, hogy a látássérült ember önállóan tudjon közlekedni. A vezetősáv kialakításánál előnyösebb helyzetben van az új épületet, illetve burkolatot tervező személy.

A vezetősávot a faltól távol, keskenyebb folyosókon középen célszerű kialakítani csúszásmentes anyagból. A vezetősáv szélessége 40 cm, ideális esetben 60 cm és a jelzendő terület előtt 40 cm-el álljon meg.

A vezetősáv anyagának megszakítása, felcserélése egy másik anyaggal változásra hívja fel a figyelmet.

Az ERSTE Bankban volt az első ilyen projektünk, ahol textil szennyfogóba integráltuk az aluminiumsínes rendszert. Ebben pedig textil és gumi járófelületű csíkok váltják egymást.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kültér – ahol minden kezdődik

Sok szó esett már arról, hogy egy bejárat szennyfogóinak tervezésénél három zónát érdemes kialakítani. A három zónának különböző feladatai vannak és akkor lesz maximális hatékonyságú a tisztító funkció, ha mind a három megvalósul. Ebben a cikkben az első, kültéri zónát vizsgáljuk meg alaposabban, ez miért fontos és milyen anyagokat használhatunk itt.

 

Az első zóna a bejárat előtt, kültéren kerül kialakításra. Ez a terület lehet előtetővel fedett, vagy fedetlen, mindkét esetben igaz, hogy erőteljesen ki van téve az időjárási viszonyoknak. Nyáron ezt süti legerősebben a nap, ősszel bevág rá az eső, télen pedig a belépők ráhordják a havat. A tisztító funkciók szempontjából is ennek a zónának a legmostohább a feladata, hiszen célja az elsődleges, durva szennyeződések letakarítása.

 

Ezeknek megfelelően ide olyan anyagokat célszerű választani amik ellenállnak az időjárás viszontagságainak, valamint képesek leszedni a cipőtalpakról az olyan darabos szennyeződéseket, mint a sár, latyak, rágógumi, vagy kavicsok.

 

Erre tökéletes megoldás az Alutrend szennyfogó rendszer süllyesztékbe telepítve, kefe, vagy gumi járófelülettel. A kefe a leghatékonyabb kaparó hatású tisztító felület, a gumi pedig a csúszásmentesítésben játszik kiemelkedő szerepet. Az Alutrend szennyfogót fel lehet szerelni csak az egyik, vagy csak a másik járófelülettel – helyszíntől függ, hogy hova melyik javasolt – de jó megoldást jelent a soronként váltakoztatott kialakítás is.       

 

Amennyiben alumíniumsínes rendszer kiépítésére nincs lehetőség, műanyag szennyfogók használata javasolt. Ezek szintén telepíthetők süllyesztékbe, bírnak sárlehúzó, illetve csúszásmentesítő funkcióval, bár hatékonyságuk elmarad az Alutrendétől.  

 

Ha nincs süllyeszték és csak burkolatra terített megoldások jöhetnek szóba, akkor is van több olyan szennyfogó, amik bírják az időjárási változásokat és hatékonyan tisztítanak. Ezek lehetnek kuszált szálas szennyfogók, vagy textilszerű anyagok.

 

Bármelyik felsorolt változat jó lehet, az összes anyagra jellemző, hogy strapabíróak és kifejezetten kaparó hatásúak. Fő szabályként kültérre a botlásveszély elkerülése végett süllyesztett szennyfogó használata ajánlott, ez jelenti a legbiztonságosabb megoldást, hiszen a burkolattal egy szintbe esik. Emellett elkerülhető vele a dupla burkolás, hiszen itt maga a szennyfogó jelenti a burkolatot, nem a már meglévőre kell ráteríteni egy második réteget. A terített szennyfogók másodlagos megoldásként alkalmazhatók, ha nincs lehetőség beépített rendszer kialakítására. Mindig a helyszíntől, a környéktől és az ebből adódó várható szennyező hatásoktól, valamint a forgalom intenzitásától és típusától függ, hogy hova mi javasolt.

 

A Cleartex szívesen nyújt segítséget az optimális megoldás kiválasztásában.


Tisztaságvédelmi program tervezőknek 2. rész – Reptéri utasváró áttervezése

A tisztaságvédelmi program legfontosabb része, hogy pontos felmérés készüljön az adott épület forgalmáról és az igénybevétel intenzitásáról – hiszen ezek alapján tervezzük meg a szükséges szennyfogók típusait és méreteit. Ezen adatok alapján tudjuk beállítani azt az egyensúlyt, ami biztosítja a belső terek tisztaságának fenntartását, egyúttal ésszerűsíti és lerövidíti a napi takarítási munkákra fordítandó időt és energiát.
Az első részben közölt adatok pontosan leírják e fenti körülményeket, nem is maradt más, mint a tervezés!

 

Legfontosabb annak a kérdésnek a megvizsgálása, hogy kialakítható-e több szennyfogó zóna, ami az alapja a programba illeszthető bejárat tervezésének. Jelen esetben ez egyszerűen megoldható. Sík, nagy és egybefüggő felületek állnak rendelkezésre.

 

Kültérre min. 4 méter szélességben és 2 méter járásirányban alusínes Alutrend 22 mm vastagságú szennyfogót építünk a burkolatba, az időjárásnak ellenálló gumi-kefe járófelülettel. A gumi és kefe soronkénti váltakozása biztosítja a guruló bőröndök gördülékeny áthúzását és a durva szennyeződések lekaparását.

 

Beltérben az üvegfallal határolt teljes területen Alutrend 22 mm vastag szennyfogót telepítünk a járólapok helyébe. A szennyfogó önmagában teljes értékű járófelület, ezzel megspórolható a hidegburkolás költsége. Prémium minőségű, vágott szálú textil járófelület alkalmazásával (nem tűfilccel) az összes csapadékvizet és/vagy port begyűjtjük az utasok lábáról és el is rejtjük azokat a szőnyegcsíkok szálaiban illetve az alusínek nyitott szerkezetében.

 

Ezzel a két zónával meg is lehet oldani az épület teljes értékű tisztaságvédelmét. Együttes hosszuk meghaladja a 8 métert, ami 10 lépést is jelent lábanként. Ez már megfelelő méretezés!

 

Extrém havazás vagy esőzés esetén egy 2 x 3 méter nagyságú mobil textil szőnyeg még bevethető.

 

Egy kis körültekintéssel, szakmai hozzáállással és ismerettel egy csomó gondtól tudjuk megszabadítani az épület üzemeltetőjét, segítjük a takarítók munkáját, s legfontosabb előnyként, emeljük az utasok komfort érzetét.

Jelenleg alkalmazott megoldás Javasolt jó megoldás

 


Halászhálóból trendi modulszőnyeg

Az Incati felfedezte az újrahasznosítás új világát, vagyis lehetőségeit.

Már ami a Myriad szőnyegkollekciót illeti. Az ECONYL® fonal egy 100% -ban újrahasznosított anyag, amely nylon 6-ból készül. Az óceánokat szennyező műanyagokból, például halászhálóból nyert alapanyag újra és újra felhasználható, s így kel új életre a nylon fonal az Incati modulszőnyegeiben is.

Az ECONYL® szál ugyanúgy néz ki, mint bármilyen más szál, de a mögöttes folyamat egészen más képet mutat: ez egy regenerált fonal, fenntartható jellemzőkkel, de ugyanazokkal a mechanikai és műszaki teljesítményekkel, mint a 6-os standard nylon.

A szokásos 50×50 cm-es méretben érhető el, de kérésre egyéni méretekben is elkészítik (60×60 cm, 25×100 cm, 100×100 cm, 100×200 cm). 5 mm-es szálhosszal rendelkezik, hátlappal együtt 8 mm magasságú a szőnyeg. A bitumen alaplap üvegszál megerősítést kap, ami a méretstabilitást garantálja minden körülmény között.

72 féle variációja létezik (Camou, Cloud, Speed, Paint, Raster, Script, Structure, Marble, Leaf) A 9 családban 8 féle színárnyalat található meg, bézs, szürke, kék árnyalatúak.

Úgy gondolom, hogy ezzel a széles-sperkturmú kollekcióval könnyedén lehet látványos burkolatot tervezni, legyen szó irodaházakról, hotelekről vagy egyéb köz-ill. magán létesítményekről.

 


Mire figyeljünk ha vizes helyiségbe tervezünk egyedi tapétát?

Műhelytitkok amire oda kell figyelni. (2. rész)

A mosható, egyes vegyszereknek ellenálló Cleartex Tapiwall Hars öntapadós tapétát ajánljuk vizes helyiségek falainak a burkolására.

A strapabíró, fénynek ellenálló vinyl tapéták alkalmasak az ilyen helyekre. Mostanában erősen divatos az érzékien kialakított szobaszerű fürdők kivitelezése.

Ezek a helyiségek már nélkülözik a hagyományos fürdők porcelános ridegségét. Akár barátságos szalon hangulatot is létrehozhatunk egy meleg árnyalatú elegáns tapétával, vagy barokkos csillogást varázsolhatunk egy aranyszínű mintával, de őserdei életérzés is körülvehet minket, ha olyan tapétát választunk.

Tartós használatot adnak, teljesen vízállók, felragasztásuk nagyon egyszerű, a felületet zsírtalanítani kell, porózus felületre hőlégfúvó alkalmazásával megragadnak.

Ragasztható:

  • Vakolt falra
  • Csempére
  • Téglára
  • Zöld gipszkartonra

A felhelyezésnél ügyeljünk, hogy az illesztést ne a sarkokra tervezzük. Azokat lehetőleg vagy átfedéssel, vagy átragasztással oldjuk meg, így elkerüljük, hogy víz kerüljön az illesztéseken keresztül a falra. Ha szükséges, a falak találkozásánál érdemes kikenni átlátszó szilóval a képet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

További kérdései vannak?

Hívja kollégánkat a + 36 30 377 27 01-s telefonszámon!

 

Nézze meg öntapadós tapéta takarítási videónkat!

 


Magyar tervező grafikái Forbo design szőnyegen

Reich Tibor a modern textilipar úttörője volt, aki új dimenziókat nyitott meg a textiliparban. A budapesti születésű designer később Angliában telepedett le. A Forbo is meglátta a lehetőséget Tibor textiljeiben.

A Forbo Flotex & Tibor fantázianévvel született design padlószőnyegek nyolc termékcsaládra vannak osztva és a retro stílushoz állnak közelebb, ami abból is adódik, hogy a felhasznált terveket az 50-es, 60-as években tervezte. A Forbo Flotex modulpadló tökéletes hordozófelületet biztosít Tibor dinamikus grafikai terveinek. A digitális nyomtatás legmodernebb technológiája pedig új élettel tölti meg mintáit.

 

 

 


Katonai ruhagyárban Cleartex logós lábtörlő. Ez mégis hogyan lehet?

A Dorottya Udvar a főváros nyugati kapujánál található. Az 1914 és 1918 között épült, eredetileg katonai egyenruhagyárnak tervezett épületben a Cleartex Kft. által készített logós szőnyegek teszik szebbé és tisztábbá a bejáratokat.

0 thoughts on “2019.03.28. Hasznos tudás burkolatok betervezéséhez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Telefon:+36 23 887 400
E-mail:cleartex@cleartex.hu
Elérhetőségek
Kérjen tőlünk árajánlatot!

Válasszon árajánlatkérő űrlapjaink közül!

Töltse azt ki, majd kattintson a Kérem az árajánlatot! gombra. Kollégáink munkanapokon 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot.