HomeSzakmai hírek tervezőknek2019.05.31.

Májusi eső aranyat ér

Ha igaz a fenti mondás, akkor már nagyon gazdagnak kell lennünk, mert ez a május igazán esős volt. A sok eső viszont gondot is okozhat – és nem csak azért, mert a tervezett szabadtéri programokat elmossa, hanem az épületek padlózatán is szó szerint nyomot hagy. Arra pedig, hogy ez ne legyen így és ne kelljen folyamatosan takarítani, egy jó megoldás van: megfelelő beltéri szennyfogó zóna.

Ez a zónaszemlélet szerinti harmadik terület, ami az épületeken belül található és feladata a cipőtalpakon behordott nedvesség felszívása. Ide olyan textil szennyfogók javasoltak, melyek sok kapilláris szállal rendelkeznek, de ezeket a szálakat kaparó szálak is merevítik.

A Cleartex prémium textilek ilyenek és ez biztosítja azt, hogy ezek a szennyfogók négyzetméterenként 5-6 liter vizet is elnyelnek, mégsem áznak ettől el. A speciális szálösszetétel és a merevebb kaparószálak miatt a nedvszívó szálak nem lapulnak le, hanem a nedvességet kipárologtatják magukból, így az ezredik belépőnél is ugyan olyan hatékonyak, mint a nap elején.

Ebben a zónában is alkalmazhatóak textilek alumínium sínbe húzva, de terített formában is tökéletes megoldást nyújtanak a csúszós, vizes padló elkerülésére.


Tervezés és Üzemeltetés – fontos együttműködés
Ne korlátokat állítsanak egymás elé, hanem nyissanak teret egymásnak!

A Cleartex jól ismeri mindkét szakmát, hiszen szoros kapcsolatban állunk mind a tervezőkkel, mind pedig az üzemeltetőkkel.

Halljuk és ismerjük a tervezői oldal dilemmáit:
– szükséges egyáltalán szennyfogót tervezni egy bejáratba?
– milyen méretű legyen, hogy fog majd kinézni?
– hogyan marad a beltér nagy ívű, szép és egységes felületű?
– nem lesznek-e zavarók a különböző burkolat fajták? 
Az üzemeltetők az alábbiak miatt szoktak panaszkodni a megfelelő szennyfogók hiánya miatt:
– csúnyák, koszosak a burkolatok napközben;
– a vizes padló miatt magas a balesetveszély kockázata;
– hamar elkoszolódnak még az emeleti padlószőnyegek is;
– gyakoribb nagytakarításra van szükség.
Ilyen problémák esetén sokkal nehezebb a mi dolgunk is, és sajnos már nem tudunk minden szempontnak megfelelni. A tapasztalatunk pedig az, hogy leggyakrabban a tervezők által vágyott esztétikum szenved csorbát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezért hívjuk fel a figyelmet minden alkalommal a szakmák igényeinek összehangolására. Szerencsére a kültéri -és beltéri szennyfogóink is szinte tetszőleges méret- és színválasztékkal rendelkeznek. Lehetőség van a burkolatba beépíthető, valamennyi stílusnak, miliőnek megfelelő védelmi zónát betervezni úgy, hogy az üzemeltetők is örömmel takarítsák, gondozzák azokat.
A tervező tekintsen előre, hogy az épületek használói élvezzék az elkészült épület minden terét!
Együttműködéssel, mindkét szakma szempontját figyelembe véve, esztétikus és hasznos megoldások születhetnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Moduleo LVT – a kreatív burkolatok császára
A Moduleo® a belga IVC Group vezető, kiváló minőségű moduláris vinyl padlóburkolata, lakossági és kereskedelmi használatra.

A belső térnek tükröznie kell a személyiséget akár az otthonunkról, akár a munkahelyünkről van szó. A Moduleo termékcsalád lenyűgöző minőségű vinyl padlóburkolatokat kínál, mindezt a stílusok széles skáláján.

Három nagy csoportja létezik az IVC LVT-nek, a 40-es, 55-ös és a 70-es, ami egyébként szabadon fektethető, loose lay típus. Az 55-ös család további három csoportra bomlik, Woods, Expressive és Impressive fantázianévvel szerepelnek.

A Moduleo 40 ötvözi az eleganciát és a tartósságot. A természettől ellesett legszebb fa- és kőmintázatú felületek közül, több mint 30 mintázat állt elő. A 0,40 mm vastag kopásréteg karcolás, folt, víz és kopásálló. Könnyű és közepes kereskedelmi forgalomhoz alkalmas padlótípus.

A Moduleo 55 Woods a legtisztább formában utánozza a fát, mind színében mind szerkezetében. Van egy kis mintaismétlés, így bármelyik designra esik a választás, az eredmény hibátlanul természetes lesz.

A Moduleo 55 Expressive a képzelet és az innováció csodás keveréke. 12 különféle designt vonultat fel a neturálistól az elvontabb formákig.

A Moduleo 55 Impressive, valóban életre kelti a természetet a szobában. 35 féle csodálatos minta közül lehet választani. Erősebben strukturált a felülete, mint az Expressive-é.

A Moduleo 55-ös burkolatok mindegyike 0,55 mm vastag koptatórétegű, karcolás, folt, víz és kopásálló. Ideális közepes és magas kereskedelmi forgalomhoz.

A Matrix 70 Loose lay lapok az irodai, kiskereskedelmi és vendéglátóipari projektek esetében kiváló és problémamentes megoldást jelentenek. A deszkák és lapok könnyen emelhetők, eltávolíthatók és újra felhasználhatók. Nem kell megszakítani az üzleti tevékenységet a padló telepítéséhez, ezáltal időt és pénzt takaríthat meg. A 0,70 mm vastag kopásréteg karcolás, folt, víz és kopásálló. Nagy forgalmú kereskedelmi használatra lett tervezve.
A Matrix 70 Loose Lay előnyös ergonomikus tulajdonsággal bír, kiváló akusztikai tulajdonságokkal rendelkezik, és meleg érzetű a láb alatt. Sőt, a vastagabb hátterének köszönhetően a Matrix 70 Loose Lay könnyen kombinálható a szőnyeglapokkal így tágítva a kreatív tervezési lehetőségeket a belsőépítész számára.

 

 

 

Mindegyik termékre igaz, hogy a piacon a legjobb méretstabilitással büszkélkedhet. Ezt a két réteg üvegszálnak köszönheti, mely minden LVT-ben megtalálható. Ezek a padlóburkolatok emellett vízállók, könnyen telepíthetők, strapabíróak és egyszerűen karbantarthatóak. Hővezetőképesség tekintetében szintén megérik az árukat, a hideg, kemény kőpadlóktól eltérően az LVT mindig meleg és puha tapintású. Legyen nyár vagy tél, ez a padló mindig magas komfortérzetet nyújt, nem véletlen tehát, hogy egyre nagyobb népszerűségre tesz szert.

 

 

 

 


Egyedi tapéta a Tűzoltó u.-i Gyermekklinika falain

Cleartex Design által megálmodott egyedi gyerektapétákat díszítik a Tűzoltó utcai Gyerekklinika egynapos osztályának falait.
Kétféle növényi rost alapú Vlies tapétát használtunk fel. Mind a festék, mind az alapanyag környezetbarát. Az alapanyag engedi a falat lélegezni, nem nyúlik, nem zsugorodik. A festék pedig nem párologtat ki egészségre ártalmas anyagokat. Enyhén mosható is.

További érdekes információk>>

 

 

 

 


ÚJDONSÁG – Új vintage színfolt az Incati-tól

A modulszőnyegek térnyerése nem vitatható, melyet a gyártók is felismertek, így egymás után kényeztetnek bennünket újabb és újabb gyönyörű termékekkel. Az idei év egyik legnagyszerűbb melegburkolata az Incati Vintage családja. Ez három csodaszép alkategóriát foglal magába, melyek a Ferrara, a Felina és a Firenze. Mindegyik hat darab színt / mintát tartalmaz.

A már megszokott 50 x 50 méret mellett 25 x 100 cm-es plank formátumban is létezik.

Közületi használatra kitűnő választás ez a sűrű, tömör szövésű és rövid szálú szőnyeg. Kifogástalanul bírja a nagy forgalmat. Irodai környezetben növeli a kreativitást, a nagy, egybefüggő tereket kiválóan megtöri egy-egy szőnyegsziget. Ehhez lehet nagyszerű megoldás a Vintage.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


REFERENCIA – Alutrend szennyfogók a Nemzeti Táncszínházban

A szennyfogó tervezés iskolapéldája – a Nemzeti Táncszínház

Februárban került átadásra a Millenáris Parkban a Nemzeti Táncszínház új épülete, ahol legnagyobb örömünkre Alutrend, illetve Cleartex prémium szennyfogók tisztítják meg a betérő táncrajongók talpait. A szennyfogó rendszer a bejárati tisztító zóna mindhárom tervezési alappillérének tökéletesen megfelel: elegendően nagy méretű, a zónaszemléletnek megfelelő a kialakítású és jók a kiválasztott anyagok.
A méretet volt szerencsém személyesen egy előadás előtt tesztelni: a teljes rendszer 7 méter hosszú, amin kellően sok lépést tesznek meg a belépők ahhoz, hogy a felületek járás közben képesek legyenek letisztítani a szennyeződéseket és felszívni a nedvességet. Én legalább 10 lépést megtettem rajta, ami kell is egy olyan helyszínen, ahova egyszerre több száz vendég érkezik. Egy ilyen bejáratban jellemzően senki nem áll meg lábat törölni, így a szennyfogónak csupán a rajta megtett lépések alatt kell hatékonyan dolgoznia, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő lépésszám. Az Alutrend lábtörlő ráadásul tűsarkú cipőben is kényelmesen járható, ami szintén fontos szempont egy színház esetében.
A méret mellett a zónaszemléletnek megfelelő kialakítás is kulcskérdés és a Nemzeti Táncszínház bejárata erre is tökéletes példa. Kültéren bordázott gumi járófelület tisztítja a darabosabb szennyeződéseket és biztosítja a csúszásmentes felületet, míg a szélfogóban ugyan abba az alumínium szerkezetbe prémium textil került. Ez már a finomabb port és a nedvességet zárja magába, funkciójában tehát más, stílusában mégis egységet alkot a rendszer. Ezt követően pedig szintén burkolatba építve, de már nem alusínbe húzva folytatódik a szélfogóban kezdett textil szennyfogó, ami maradéktalanul felszívja a talpakon maradt nedvességet és egyező anyaga miatt szerves folytatása az alusínes rendszernek.
Anyagminőség tekintetében az egész épületre és így a bejáratra is jellemző a prémium minőség – a Cleartex szennyfogók a lehető legmagasabb követelményeknek is megfelelnek, mind a hatékonyság, mind a biztonság, mind pedig az esztétika szempontjából.
Nagy büszkeséggel tölt el miket, hogy a Nemzeti Táncszínház bejáratába magyar gyártású szennyfogó rendszer került és reméljük, hogy Önök közül is minél többen ellátogatnak ebbe a gyönyörű épületbe, ami méltó helyszínt ad a magyar táncművészeti alkotásoknak.

 

0 thoughts on “2019.05.31. Hasznos tudás burkolatok betervezéséhez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

*

Telefon:+36 23 887 400
E-mail:cleartex@cleartex.hu
Elérhetőségek
Kérjen tőlünk árajánlatot!

Válasszon árajánlatkérő űrlapjaink közül!

Töltse azt ki, majd kattintson a Kérem az árajánlatot! gombra. Kollégáink munkanapokon 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot.