Reneszánszát éli az egyedi faliburkolat

a freskótól az egyedi tapétáig

A technológia fejlődésével párhuzamosan az elmúlt pár évben újra előtérbe kerültek az egyedi falburkolatok. De miért is lettek ennyire népszerűek most? Lehet, hogy a falak egyedi dekorálásához való igényünk ősidők óta belénk van kódolva és valamikor sokkal régebben kezdődött?

 

Ugyan az ősember is pingálta már a barlang falait, de a művészi igényességgel készített freskók jelentették azt a mérföldkövet, melyet a későbbi korok gazdag polgárai előszeretettel rendeltek meg különböző festőmesterektől. A XIV. században jelentek meg az ún. antik tapéták, ezek aranyozott bőrből készült anyagok vagy drága szövetdrapériák voltak, melyeket fakeretre feszítve illesztettek a falra. A reneszánsz korra tovább finomodott a minőség, túlnyomórészt drága bársony, brokát és damaszt falikárpitok díszítették az arisztokrata otthonokat. De csak a nyomdaipar fejlődése tette lehetővé, úgy 1830 körül, hogy forgó dobszita segítségével, folyamatos mintákkal nyomott tapétacsíkok készüljenek.  A rokokó stílus virágzását éljük ekkor, a nagyobb kényelem és luxus igénye egyre fokozódik. A főúri paloták, a kis kastélyok és a vidéki kéjlakok pompázatos belső tereinek faláról nem hiányozhatott a gazdag mintázatú tapéta sem. Az akkori divatnak megfelelően megjelenik a kínai tapéta is, az ún. „chinoiserie”. A kínai festési kultúra annyira népszerű lett, hogy az ilyen tapéták használata az előkelőség szimbóluma is lett.

CHINOISERIE

A kínai festési kultúra annyira népszerű lett, hogy az ilyen tapéták használata az előkelőség szimbóluma is lett.

 

 

 

 

Az ezt követő korok és korszakok mindig hoztak valami újat a tapétázás területén, többnyire stílusban, szín-és formavilágban változtak a falburkolatok. Igazodva mindig a korszellemhez, de nem igazodva a pénztárcákhoz. Sok száz éven keresztül csakis a jómódúak engedhették meg maguknak a tapétázott falakat. Az ipari forradalomnak köszönhetően a papír tömeges termelése is megindult. Mivel a papír alapú tapéták megfizethetővé váltak, így a polgári otthonokban is hamarosan megjelentek a tapéták. Ma már lehetősége van mindenkinek szép, igényes és egyedi falburkolatot választania lakásába.

 

Mostanában sokszor találkozunk azzal a kérdéssel, hogyan lehet igazán egyedivé alakítani lakókörnyezetünket, otthonaink, munkahelyeink falait? Választhatunk a tapétagyárak hagyományos kollekcióiból is, de inkább bátran álmodjunk egy nagyot, és tegyünk egyedi tapétát, posztert, vászonképet a falakra!

Nézze meg a legnépszerűbb típusokat!

Tapiwall egyedi tapéták
Telefon:+36 23 887 400
E-mail:cleartex@cleartex.hu
Elérhetőségek
Kérjen tőlünk árajánlatot!

Válasszon árajánlatkérő űrlapjaink közül!

Töltse azt ki, majd kattintson a Kérem az árajánlatot! gombra. Kollégáink munkanapokon 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot.