Lakberendezőnk ajánlja

Varsányi Brigitta írása a padlószőnyeg világáról

Az egyik legmagasabb komfortfokozattal rendelkező melegburkolat a padlószőnyeg. Puha és meleg tapintása miatt gyakran esik rá a választásunk. Ezzel még közel sem érünk a végére a padlószőnyeg pozitív tulajdonságainak számbavételével. De mégis, mióta ilyen népszerű és miért érdemes ezt a burkolattípust választani?

 

Úgy tartják, hogy közép-ázsiai nomád törzsek készítették az első hagyományos értelemben vett szőnyegeket, majd innen terjedt el a Közel-Keletre majd a világon mindenhová. A XVI. század folyamán a fellendülő kereskedelemnek köszönhetően vált kedveltté Európában is a keleti szőttes és szőnyeg. A gépi készítésű szőnyegek életkora viszont még igen zsenge, mindössze kb. 150 év.

 

A padlószőnyegeknek két nagy típusát különböztetjük meg, a tekercses és a modulos padlószőnyegeket. A gyártási technológiát tekintve a két leggyakoribb típus a velúr, más néven vágott szálú és a buklé, azaz hurkolt, de mindkettő tűzött eljárással készül. Nagyrészt poliamid szál az alapanyaga a mai, modern szőnyegeknek, ezért a kiömlő bor vagy kávé is könnyedén kitisztítható belőle. A poliamid mellett a természetes gyapjú is alapanyagul szolgál és olykor a polipropilén is megjelenik az anyagösszetételben.

 

Cleartex Tapibel Shades modulszőnyeg
Cleartex INCATI Shades modulszőnyeg installáció modern irodai környezetben

Hová vezetnek a padlószőnyeg-trendek napjainkban?

Úgy tűnik, hogy a végtelenbe. Szerencsére, hogy ez elmondható, mivel ez azt jelenti, hogy megszámlálhatatlan lehetőségünk adódik a padlószőnyegekkel való tervezésre, térszervezésre és designra.

 

De kezdjük az elején!

Újdonság születik, azaz született a XX. század közepe táján. Valójában, egy pofonegyszerű okból kifolyólag született meg a moduláris szőnyeg. A tekercses szőnyegeket nehezebb, körülményesebb volt raktározni és szállítani, épp ezért a Heuga szőnyeggyáros család feje, egyszerűen feldarabolta szőnyegeit, így született meg a szőnyegmodul. Nem csupán felszabdalta őket, hanem ilyen formán kezdte el használni őket. Eleinte csak magáncélú felhasználói voltak a szőnyegeknek, irodai használatuk Hollandiából indult el és mai napig igen népszerű, sokak által választott burkolat a padlószőnyeg, illetve modulszőnyeg.

Miért épp modulszőnyeg?

Az új munkakultúrának megfelelő irodai környezet kialakításához ma már hozzájárulnak az igényes, színes bútorok és szőnyegek. Sajnos még mindig a szürke színt preferálják a közületekben, főképp, ahol nem működnek együtt belsőépítészekkel a tulajdonosok. De ez nem csak hazánkban van így, hanem a világon mindenhol. Statisztikák szerint a világon eladott szőnyegek 70%-a szürke.

 

Lépjünk ki hát a komfortzónánkból!

A modulszőnyegekkel remekül lehet színeket és formákat kialakítani. Irodai környezetben növeli a kreativitást, a nagy, egybefüggő tereket kiválóan megtöri, amikor egy-egy színes szőnyegszigetet hozunk létre. Szállodák esetében a tisztíthatóság és könnyű cserélhetőség lehet az egyik fő meggyőző érv a modulok mellett. Ha maradandó sérülés éri a szőnyeg egy részét, akkor csak azt az egy modult kell kicserélni, amit érint a sérülés. Irodaházak hosszú, unalmas folyosóit nagyszerűen fel lehet dobni a padló-és falburkolatok összehangolásával. Más és más hatást érhetünk el a szálösszetétel, szálvastagság és – hossz megválasztásával.

 

Közületi használatra a sűrű, tömör szövésű és rövid szálú szőnyegek terjedtek el. Irodai használatnál fontos szempont, hogy bírja a nagy forgalmat. Tehát legyen strapabíró, a görgős székek könnyedén mozoghassanak felületén és ne koptassák ki. Szállodákban kényelmes és otthonos hangulatot kelt a süppedős, puha szőnyeg, ezért választanak a szobákba hosszú szálút, de a folyosókon ismét a rövid szálúé a főszerep. Sőt, az is lényeges, hogy a legmagasabb tűzvédelmi besorolással bírjon ez a burkolat.

 

A Forbo Tessera szőnyegei nagy teherbírásúak, melyek a „zöld” szemléletet figyelembe véve készülnek. Legalább 50%-ban tartalmaznak újrahasznosított anyagokat, a gyártás során visszamaradó hulladékot pedig az új modulszőnyegekben hasznosítják. A Tessera Cut pile poliamidszálú lapok vágott buklé szálai rendkívül tartósak, ezért a legforgalmasabb kereskedelmi környezetben is megállják helyüket. A Tessera Loop pile viszont hurkolt buklé szerkezetű poliamidszál. Képes megőrizni szép megjelenését, de emellett robusztus is, ezért az épületek tömeges közlekedésű területein is nyugodtan alkalmazható. A két típus ötvözete egy okos kis hibrid a Tessera Cut & Loop pile. A vágott és hurkolt buklé tulajdonságai egyesülnek benne, a vágott buklé fényes hatása és a hurkolt robusztussága teszi őt utánozhatatlanná.

Korábban 50 x 50 cm-es modulokban voltak elérhetőek a szőnyeg”csempék”, de a gyártók tovább gondolták a méreteket és most már úgynevezett plankokat (deszka alakú lapok) is kínálnak a felhasználóknak. Ezek gazdag méretválasztéka sok-sok egyéni ötletet enged életre kelni. A 100 x 20 és 100 x 25 cm-es lapok a laminált padló méretével egyeznek meg.  Csodálatos chevron-mintát melegburkolat használatával is készíthetünk tehát, amivel egyszerre hagyományos és trendi enteriőrt alkotunk.

 

Egy szőnyegben sok minden rejlik. Összeköthet vagy szétválaszthat tereket. Színei nagyban befolyásolják a hangulatot. A lila inspiráló, a piros figyelemfelkeltő, a zöld nyugtatólag hat és így tovább. A vizuális érzékeinken túl más érzékekre is hatással lehet. A kifinomult, luxus minőségű Westbond modulszőnyegei sűrűn szőtt, gazdag velúr padlót eredményeznek. Hotelekben, kaszinókban és akár tárgyalótermekben ideális talp alá való.

 

Cleartex Westbond Colour modulszőnyeg
Cleartex Westbond Colour modulszőnyeg az I.T. Alliance Group európai központjában

 

Az egészségünk meghatározza életünk minőségét. A Forbo termékei hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez. Olyan széles termékpalettával rendelkezik, mely bármely helyiségbe a legtökéletesebb megoldást kínálja. Akár munkahelyről, akár otthonunkról legyen szó, biztonságos és higiénikus környezetet biztosítanak a Forbo burkolatai. A Forbo Flotex egy szuper és elnyűhetetlen ötvözet. Anyagában egyesül a PVC és a padlószőnyeg minden előnyös tulajdonsága. Úgynevezett elektrosztatikus beültetésnek köszönhető a Flotex FLOKKOLT szőnyegek rendkívüli kopásállósága, tisztíthatósága. A technológia nyomán több mint 80 millió 6.6 típusú poliamid szál (flokk) kerül egy négyzetméterre. Az eljárás után kivételes szennytaszító képességgel bír ez a burkolat. Hátoldala üvegszál alapú, vízálló és vízzáró réteget biztosít. A gombák, baktériumok és poratkák nem tudnak „megélni” a felületén. Egészségügyi intézményekben, idősek otthonában, játszóházakban és sportlétesítményekben ez a tökéletes, tartós és rugalmas padlótípus. Rugalmasságának hála kíméli az ízületeket. További előnye a melegség és a rendkívül jó akusztikai tulajdonság, valamint a csúszásmentesség nedves és száraz felületen, melyek szintén nagyon fontosak az előbb említett közületek mindegyikében.

 

Cleartex Flotex Cirrus modulszőnyeg
Cleartex Flotex Cirrus flokkolt modulszőnyeg konferencia termes installációja

 

Két rettentően izgalmas újdonság a színátmenetes (Shades) és a metál-hatású (Metal – X) burkolatok az Incatitól. Ezek a trendi textúrák új dimenziót nyitnak a padlóburkolat-tervezésben. Sőt, ha valami igazán izgalmasat, újat szeretnénk alkotni, bátran vegyítsük a padlószőnyeg lapokat például klikk rögzítésű PVC burkolattal.

 

Lehetőség van bármilyen formavilágot, textúrát megjeleníteni a Balta Arc Edition széles spektrumot felölelő kollekciójának köszönhetően. A vintage stílus kedvelői is találnak számtalan, szebbnél-szebb mintázatú szőnyeget. Egészen extrém dolgok is léteznek, mint a farmert, fakérget, kígyóbőrt, mozaiklapot idéző felületek. Ezek kiválóan alkalmasak kisebb, tematikus jellegű üzletek vagy kávézók dekoratív burkolásához.  Legyen szó geometrikus vagy ornamentikus küllemű szőnyegről, a megfelelő típus kiválasztása nem könnyű feladat. De ebben segítenek a Cleartex Kft. munkatársai. A kiválasztott színek, anyagok és formák harmóniájával elérhető a kellemes munkakörnyezet vagy a barátságos otthon hangulata.

 

Mit képvisel a modulszőnyeg napjainkban?

Minőséget és értéket. Ez egy olyan hosszú időre szóló befektetés, melynek pozitívumai a lefektetést követő első perctől kezdve érvényesülnek, mindenki számára érezhetők. A mai világban az egyik legfontosabb, hogy kitűnjünk a tömegből. Cégünknek vagy otthonunknak is lehet „egyénisége”. Ezek a szőnyegek szabad teret engednek az önkifejezésnek és kreativitásnak, segítségükkel megvalósítható bármilyen, egyénre szabott terv, elképzelés.

 

Lakberendezési tanácsokkal kapcsolatban keresse lakberendezőnket, Varsányi Brigittát!

 

Telefon:+36 23 887 400
E-mail:cleartex@cleartex.hu
Elérhetőségek
Kérjen tőlünk árajánlatot!

Válasszon árajánlatkérő űrlapjaink közül!

Töltse azt ki, majd kattintson a Kérem az árajánlatot! gombra. Kollégáink munkanapokon 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot.