Bevezető a szennyfogók világába

a teljesítmény alapja az optimális tervezés

Az ismertetőben összefoglaljuk, hogy érdemes szennyfogó rendszereket tervezni, kivitelezni. A legfontosabb a jó döntés érdekében, hogy tisztában legyünk a belépési zónaszemlélet fogalmával. Nyilván az összes létező bejárathoz nem lehet egyforma, 100%-osan hatékony megoldásokat kialakítani, de törekszünk egy olyan összefoglalót adni, ami mindenki számára egyértelmű válasszal szolgál a kérdésre: milyen lábtörlőt válasszunk?

A válasz számunkra sem mindig a legegyszerűbb, hiszen az optimális megoldás kialakítása több szempont figyelembe vételét igényli. A szempontok pedig sok mindentől függnek, ezért érdemes mindjárt az elején átvenni egy pár alapfogalmat.

 

A különbség a lábtörlő és a szennyfogó rendszerek között:

A szennyfogó rendszerek tulajdonképpen zónaaktív, azaz az adott belépési zónában aktívan működő lábtörlőkből állnak, amik optimális kialakítás esetén a következő feladatokat látják el:

 1. Először a kintről érkező nagyobb méretű, szilárd szennyeződéseket, illetve a téli és esős időszakban a latyakot és sarat távolítják el. A kavicsok, a rágógumi, a talpakba keményedett sár leginkább kefés szerkezetű, vagyis erős kaparó hatású, durva felületű lábtörlőkkel tisztítható meg, amik rendelkeznek jelentős szennytároló kapacitással is.
 2. Második feladat a maradék, a már kisebb méretű szilárd részecskék eltávolítása, illetve a nedvesség felszívásának megkezdése. A por, a homok begyűjtése szintén nagy tároló kapacitást és optimális, sűrű szerkezetű lábtörlőt igényel, ami a nedvességet további kapilláris szálakkal szívja fel.
 3. A szennyfogó rendszerek végén a feladat a nedvesség maradéktalan eltüntetése, vagyis a talpak szárazzá tétele. A zónába egyértelműen a magas nedvszívó- és tárolóképességű lábtörlők kerülhetnek, hogy megelőzhetők legyenek az elcsúszásból eredő balesetek.

 

A szennyfogók csoportosítása a zónaszemlélet szerint:

 1. Kültéri szennyfogók | Azon területek lábtörlői, amik az épületen kívül esnek és az időjárás hatásainak leginkább ki vannak téve. Megkülönböztetjük a fedett és fedetlen kültér fogalmát,
  hiszen előbbi kap némi védelmet a csapadék ellen, így valahol a kültéri és köztes zóna közé esik.
 2. Köztes zóna szennyfogói | Az épületen kívül eső és a belső területeket elválasztó térbe helyezhető lábtörlők. Két fő alkalmazási területe a forgóajtók padlózata és a szélfogók járófelületei.
 3. Beltéri szennyfogók | Az épület védett, belső területeire optimalizált szennyfogók, amik ideális esetben zárják a rendszert.

Ideális bejárat és rendszer elkülönülő zónákkal

Nagyobb kültéri felülettel kialakított rendszer

Beltéren kialakítható teljes rendszer

Miért van szükség a zónaszemléletre szennyfogó rendszer kialakításánál?

Ahogy a bejáratokat, úgy a szennyeződéseket is csoportokra lehet bontani. A különféle halmazállapotú szennyeződéseket különböző felületű és egyedi feladatokhoz fejlesztett lábtörlőkkel lehet tökéletesen letisztítani. A hármas felosztás és az optimalizált felületek segítenek a hatékonyság maximalizálásában. A zónaszemlélet másik alappillére a megfelelő lépésszám és haladási irány kialakítása is, hiszen míg az otthoni lábtörlők esetén az ember megtörli a lábát, a közintézményekben vagy áruházakban csak áthalad rajta. A minimálisan javasolt 6 lépésszámmal és zónaaktív lábtörlőkből kialakított szennyfogó rendszerrel a szennyeződések 96% már a bejáratban begyűjthető, így a belső terek lényegesen kevesebb takarítást igényelnek és a burkolatok is kisebb mértékben kopnak. Fontos szempont erőteljes gyalogos forgalom és csúszós hidegburkolatok esetén esős időszakokban, hogy a nedvesség teljes mértékben a lábtörlőkben maradjon tisztítás után,  akárcsak a bevásárló kocsis bejáratokban, amit kizárólag tudatos szennyfogó rendszer kialakításával lehet elérni.

Milyen lábtörlők integrálhatók szennyfogó rendszerbe?

A legfontosabb, hogy az éghajlatnak, az időjárási viszonyoknak, a tipikus szennyeződéseknek és a forgalom mértékének és típusának a legjobban megfeleljen. Mivel a tudatos kialakítás több zónát igényel, ezért számtalan alternatíva közül lehet választani. A típusok külalakjukban nagyban eltérhetnek egymástól, így a választásnál érdemes figyelembe venni a külső, illetve belső tér jellegzetességeit és ahhoz illeszthető megoldást választani.

A szennyfogók típusai

 1. Textil szennyfogók | A legnépszerűbb, valódi szőnyeg alapú lábtörlőfajta. Különböző vastagságú, szálösszetételű poliamid szálas textilszőnyegek PVC vagy gumi hátlappal. Kültéri, közteszónás és beltéri kialakításokhoz is elérhető típusok. Alapburkolatként padozatra telepítve és úsztatva is használható.
 2. Műanyag / gumi szennyfogók | PVC vagy gumi alapú, tekercses vagy modulokból összeállítható, nyitott / részben nyitott szerkezetű szennyfogók főleg kültéri vagy közteszónás használatra. Alapvetően nagy és közepes forgalomhoz ideális választás. A két fő szerkezeti típus, a kuszáltszálas és moduláris szerkezetűek mellett ide sorolhatók a kültéri, csak kaparószálas, hátlappal rendelkező szőnyegek, mint például a műfű. A moduláris típusok pedig keverhetők beltéri textil járófelülettel rendelkező modulokkal, elősegítve a beltéri, illetve köztes zónás használatot.
 3. Alumíniumsínes szennyfogók | A sárlehúzó rácsok utódai, kibővített tisztító funkciókkal, elegáns, strapabíró kivitelben. Kültéri, köztes zónás és beltéri alkalmazásokhoz különféle, egymással keverhető tisztító felületekkel kis, közepes és nagy forgalomra különböző profil méretekben. Minden esetben egyedi méretre szabva, gyakorlatilag bármilyen formában, süllyesztékbe telepíthető.

Textil szennyfogó szőnyegek

Műanyag / gumi szennyfogó szőnyegek

Alumíniumsínes szennyfogó szőnyegek

Miért éri meg a Cleartex megoldásait választani?

Cleartex szennyfogó kollekció az alábbi szempontok figyelembe vételével került összeállításra.

Magas minőség | típustól függetlenül

 • szembetűnő minőségi különbség az otthoni vagy bérelt lábtörlőkhöz képest
 • maximális tartósság még a legextrémebb bejáratokban is
 • a lehető legmagasabb szintű szennyfogó képesség
 • a legjobb tűzállósági képesség az összes beltéri és közteszónás szennyfogóra

Teljes kollekció | megoldások bármely belépési zónába

 • választható típusú, színű és mintázatú tisztító felületek az összes zónában
 • összehangolható zónánkénti tisztító felületek
 • megtalálhatók a vegyes tisztító felületű megoldások is
 • úsztatható, ragasztható és süllyesztékbe építhető installációs lehetőségek

A legnagyobb szín- és mintaválaszték | összhangban bármilyen bejárat egyedi megjelenésével

 • klasszikus és modern színek és színösszeállítások
 • bármilyen stílusú épülethez, burkolathoz hangolható megoldások
 • egyedi felületű megoldások nyomtatott textillel, műfűvel vagy színes kefék használatával
 • vállalati szabványokhoz igazítható bejárati megjelenés

Tekintse meg népszerű szennyfogó termékeinket!

 

A Cleartex 1993 óta forgalmaz és gyárt szennyfogókat. Mottónk mi más lehetne:

Álljuk a sarat!