Megjelent az új Tisztaságvédelmi Tanulmány 5.0

A cégek nagy része még mindig nem veszi elég komolyan a fertőtlenítést

A számos szektort érintő legújabb kutatás szerint van még tennivaló a prevenció és a vírusmegelőzés terén

Szeptember és október folyamán nem reprezentatív online kutatást végzett a Cleartex Kft., 5 hazai szektorra kiterjedően. Ezek az ipari létesítmények, az irodaházak és közintézmények, a szolgáltató szektor, a létesítménygazdálkodást folytató vállalkozások és a HORECA (hotel, étterem és kávézó) szektor egységei voltak. A kitöltők 56%-a vidéki, 44%-a budapesti vállalkozás.

Az elfelejtett védelmi vonal – a cipőtalpak

A válaszadók nagy része teljesíti az első érintkezési ponton található tisztítást: rendelkezik külső vagy belső szennyfogó-szőnyeggel. Ez az első védelmi vonal, hiszen a CDC (Amerikai Járványügyi Központ) kutatása szerint a szennyeződések (és ebbe különösen beletartozik a vírus is) jelentős részét-a cipőnkön visszük be a tisztán tartott helyekre, vagy a lábbelink segítségével terjed tovább a zárt téren.

A kutatás megállapította, hogy nem csak a levegőben szálló részecskéken terjed COVID, hanem a földre hulló aeroszol cseppeken is – és ezt viszik tovább a cipőtalpakon, akár egy egész kórház területén. Ezt nem nehéz belátni, hiszen például a tüsszentéssel, köhögéssel távozó vírus-részecskék döntő többsége a földön, a padlón végzi és onnan a cipőnk talpán visszük be az épületbe és juttattjuk tovább a helyiségek között.

Ennek ellenére a megkérdezett cégek 62%-a rendelkezik kültéri szennyfogó szőnyeggel és 81%-a beltérivel. Ezek a legkisebb erőfeszítést igénylő tisztítási módszerek, mivel a szennyfogó szőnyegek különböző típusain áthaladva automatikusan tisztulnak a talpak és távolítják el a szennyeződések nagy részét.

A szőnyeg viszont nem minden esetben elégséges, a biztos védelmet a bejáratnál felállított cipőfertőtlenítő megoldások jelentenék. Sajnos csak a válaszadók 10%-a jelezte, hogy rendelkezik ilyen cipőtalp fertőtlenítő megoldással. Nyilvánvaló, hogy ez az óvodákban, iskolákban, kórházakban, irodai bejáratokban vagy idősotthonokban kiemelt jelentőséggel bírna a megelőzés szempontjából. A kutatásban a CDC határozottan ajánlja, hogy a bejáratnál a cipőtalpakat is fertőtlenítsék az emberek a vírus terjedésének megállítása érdekében.

Fertőtlenítő pontok

Bár a válaszadók 70%-a azt mondta, hogy kialakított a bejáratnál fertőtlenítő pontokat, ezek a gyakorlatban legfeljebb a kézfertőtlenítésre szorítkoznak. És még ez sem tökéletes, mivel az említett 70% ellenére a válaszadók csak 24%-a rendelkezik érintésmentes kézfertőtlenítővel a bejáratánál. Az ellentmondás oka, hogy a vállalkozások nincsenek tisztában a fertőtlenítő pontokra vonatkozó elvárásokkal.

„Megvizsgáltuk, hogy melyik szektorban járnak előrébb a fertőtlenítés terén, és kiderül, hogy a legjobban az irodaházak állnak, ahol 89 %-nál van például szennyfogó szőnyeg és 35%-uknál érintésmentes fertőtlenítés is” – mondta el Pokorni Flóra a Cleartex Kft. értékesítési vezetője. Azon 10%, aki jelezte, hogy még cipőfertőtlenítővel is rendelkezik, döntően szintén ebből szektorból kerültek ki.

Tiszta a levegő?

Zárt tereknél, ahol a gyakori szellőztetés nem mindig oldható meg, illetve belső keringetésű klíma működik, elengedhetetlen lenne a levegő tisztítása is. Például egy étteremben, egy szálloda étkezőhelyiségében, vagy akár egy konferenciahelyszínen is jelentősen csökkenthető lenne ezáltal a fertőzés kockázata. Sajnos csak a válaszadók 10%-a rendelkezik levegőtisztító berendezéssel, azok nagy része viszont a közintézményi és irodaház szektorból kerül ki, míg második helyen a szolgáltató szektor található. Az éttermek és kávézók csak 6%-a rendelkezik ilyen eszközzel.

„Bár a korábbi felmérésekhez képest érzékelhető a tendencia, miszerint mind több cég fektet a megelőzésbe és a fertőtlenítésbe, de számos hiányosság fedezhető még fel, amelyet a balesetmentes folyamatos működés, a higiénia megőrzése és a látogatók vagy a munkatársak egészségének a megóvása érdekében elengedhetetlen lesz pótolni az év hátralévő részében” – emelte ki Pokorni Flóra.

 

A teljes kutatás letölthető:

https://cleartex.hu/tisztasagvedelmi-tanulmany/

 

KERETESEK, KIEGÉSZÍTŐ INFORMÁCIÓK:

Észrevétlenül dolgozó szennyfogók

A szennyfogó szőnyeg nem lábtörlő. Az irodaházakba, plázákba betérők nem állnak meg lábat törölni, ezért a nagy forgalmú bejáratokba olyan rendszereket kell kiépíteni, amelyek a sima áthaladás során képesek az épületbe beáramló szennyeződések több mint 90%-át letisztítani.

Ahhoz, hogy a szennyfogó hatékonyan és észrevétlenül meg tudja tisztítani a talpakat, minimum 6-8 lépést szükséges megtenni rajta, legalább 3-4 méter hosszan. Ezen felül szükséges a zónaszemléletnek megfelelő kialakítás, azaz a rendszernek el kell távolítania a nagyobb, szilárd szennyeződéseket, a kisebb darabokat és a nedvességet is fel kell szívnia.

——–

Mi az a fertőtlenítő pont

 

Attól, hogy kirakunk egy kézfertőtlenítőt a bejárathoz, esetleg van egy lábtörlőnk, még nem hívhatjuk az előteret fertőtlenítő pontnak. Az emberi test anatómiájából kiindulva 3 terület van, amit érintenie kell egy fertőtlenítő pontnak:

  • Kéz: A funkcionális mozgásokon túl, a komfortérzet miatt önkéntelenül is sokat használjuk, például az arcunkhoz óránként akár 16 alkalommal is hozzányúlunk. Kezeinket tehát mindenképp érdemes a bejáratokban, az épületbe lépés előtt fertőtleníteni, lehetőleg egy érintésmentes kézfertőtlenítővel.
  • Száj: a vírusok, baktériumok a fertőzött – akár tünetmentes – emberek által kilélegzett, vagy köhögéssel, tüsszentéssel a levegőbe került aeroszol cseppeken nagyon könnyen terjednek zárt térben. Ezért lényeges ezeken a területeken a megfelelő szájmaszk használata, mely megakadályozza ezeknek a cseppeknek a kijutását.
  • Láb: a kórokozókat tartalmazó aeroszol cseppek kültéren a földre esnek, ahol porszemcséken megtapadva és a cipőtalpakra kerülve igen nagy távolságokra is eljuthatnak. Rendkívül fontos tehát a cipőtalpak felületére is gondot fordítani a fertőtlenítő pontokon, hogy ezeket a vírusokat és kártékony mikroorganizmusokat is elpusztítsuk már az épületbe lépés pillanatában.

 

Ezek alapján belátható, hogy egy kellő körültekintéssel kialakított fertőtlenítő pontnak három fő eleme van: minden belépő vegyen fel szájmaszkot, használja az érintésmentes kézfertőtlenítőt, valamint a cipőtalp fertőtlenítő rendszert. Ezzel védhetjük meg munkatársaink, üzleti partnereink egészségét.