2019.05.13. Hírlevél – Hasznos tudás burkolatok betervezéséhez

ArchiCAD tárgyobjektum

Mit tud a tervező program és mit tud az építész?

A Cleartex Kft. célja az ArchiCAD program alá fejlesztett szennyfogó tervező tárgyobjektum megalkotásával az volt, hogy levegye a tervezők válláról a termékismeret terhét. Használatával nagyságrendekkel egyszerűbbé válik az adott épület bejárataiba való szennyfogó szőnyeg tervezése, hiszen a program az épület adottságainak, várható forgalmának megfelelő lábtörlő javaslatokkal él a tervezési folyamat során. Van azonban ennek a munkának olyan része, ahol az építészen múlik az, hogy a betervezett szennyfogó rendszer valóban hatékony legyen. Ilyen például a megfelelő méretű szőnyegek alkalmazása, és a bejárat, zónaszemléletnek megfelelő kialakítása. Azt a néhány alapvetést, amire érdemes figyelmet fordítani a bejárati zóna kialakítása során, szívesen megosztjuk a tervezőkkel, szakmai előadásunk keretein belül. A képzést előre egyeztetett időpontban az építészirodákban tartjuk és a részvételért 1 MÉK továbbképzési pontot tudunk jóváírni. Jelentkezzen Ön is ingyenes szakmai előadásunkra.

Kattintson ide>>


Zónaszemlélet

Tavasz az igazi köztes zóna

Ezekben a napokban az időjárás szempontjából igazán köztes érzésünk lehet – már nincs tél, de még a nyári meleg is távolinak tűnik, időnként süt a nap, máskor pedig szakad az eső. Mégis sokak kedvenc évszaka a tél és a nyár jegyeit is magában hordozó tavasz, és szennyfogó szempontból is szeretjük a kültér és a beltér közé eső köztes zónát. Ennek oka pedig épp a sokoldalúsága – úgy lehet itt kialakítani a szennyfogó területet, hogy azt a funkciót erősítse, ami éppen az adott épületnél szükséges. Ez a terület jellemzően egy bejárat szélfogója, vagy a forgóajtó padlózata, ahol a fő feladat a már kisebb méretű szilárd részecskék eltávolítása, illetve a nedvesség felszívásának megkezdése. A por, a homok és a nedvesség egyidejű begyűjtése nagy tároló kapacitású, vegyes szálösszetételű szennyfogók telepítését kívánja, melyek kaparó és nedvszívó hatással egyaránt bírnak. A sűrű szerkezetű lábtörlő kaparó szálai az apróbb szennyeződések letisztítását, a kapilláris szálak pedig a nedvesség felszívását végzik.

Ebben a zónában is jó megoldás az Alutrend alumíniumsínes szennyfogó beépítése, melyet bármilyen alakú szélfogóba, körforgó ajtóba méretre és formára gyártva készítünk el. Az alumínium sínekbe olyan járófelület húzható, hogy az éppen szükséges funkciót erősítse. Egy olyan bejáratnál ahol várható sáros szennyeződés, vagy nincs kültéri szennyfogó, a szélfogó külső területén még használható kefe járófelület és beljebb pedig textil. Egy olyan területen pedig ahol sok a csapadék, a nedvszívó textil nagyobb arányú alkalmazásával ez a feladat kap jelentősebb hangsúlyt.
Ha a kültéri zóna műanyag szennyfogókkal felszerelt, akkor itt is van lehetőség ennek folytatására, textilbetétes műanyag lábtörlőkkel. Abban az esetben pedig ha már megvan a kialakított burkolat, terített textil szőnyegekkel is megoldható a megfelelő köztes szennyfogó zóna kialakítása.


Melegburkolat

Innovatív tervezésű padlóburkolat, egyedi kinézettel.

Ez a OneFlor. Könnyű tervezés, még könnyebb kivitelezés és nagyszerű design jellemzi.

Egy forradalmi megoldásnak köszönhetően (ECOTECTURE™ és ECOPROTEC™ technológiák használatával) egy többrétegű burkolatot hoztak létre a gyártók. A különböző textúrák, fa, kő, beton, HD minőségben kerülnek a felületre.

A OneFlor luxus padlóburkolat ragasztás nélkül lerakható, nagyon könnyen felszedhető így problémamentesen áthelyezhető, ha erre van szükség.

Példátlan stabilitása az ECOTECTURE™ több rétegű tulajdonságnak köszönhető. Minden egyes réteg úgy van megtervezve, hogy együtt tökéletes hangszigetelést és stabilitást nyújtsanak.

Egyszerűen tisztán tartható, enyhe mosószeres vízzel felmosható még a legforgalmasabb helyiségekben is. Ez a burkolattípus ellenáll a karcolásoknak és antibakteriális felülettel rendelkezik. Továbbá tanúsítottan alacsony VOC és a ftalát-mentes eljárással készül.

Három kategóriát különböztetünk meg a OneFlor-on belül, a 30-as, 55-ös és 70-es típusokat. Ezek azután tovább bonthatók:

1, ECO 30 és ECOCLICK 30

  • 0,3 mm-es koptatórétegű, Bfl-s1 tűzállósági minősítésű

2, ECO 55, ECOLAY 55 és ECOCLICK 55

  • 0,55 mm-es koptatórétegű, Bfl-s1 tűzállósági minősítésű
  • húszféle szín, illetve fa- vagy betonhatású design jellemzi

3, ECO 70 és ECOLOCK 70

  • 5 mm vastag, 0,7 mm-es koptatórétegű, Bfl-s1 tűzállósági minősítésű
  • hatféle színben, fémes, karcolt mintázattal érhető el

Különleges megjelenést kölcsönöz bármely helyiségnek a LOOM család szőtt hatású felületével. A burkolat szabadon formálható, méretre végható. A görgős szék használat vagy bútorlábak nem tesznek benne kárt. Ezért egyaránt ajánljuk közületek és családi házak részére, ha egy igazán különleges és színes enteriőrt szeretnének kialakítani.


Egyedi tapéta

Tapétát a fürdőbe? Igen, hogyne! Ma már, szerencsére ez is teljesen általános jelenség.

A Cleartex Tapiwall harsh olyan öntapadós tapéta típus, mely az időjárás viszontagságainak ellenálló felülettel rendelkezik. Vízlepergető hatású, ezért bátran helyezhető fürdőszobába, tusolóba, fedett medence melletti falszakaszra. Arra is van lehetőség, hogy antibakteriális védőréteggel kezeljék, ami megakadályozza a kórokozók terjedését. Ezért egészségügyi intézményekben is felhelyezhető falburkolat.

Az esetek többségében átfedéssel kerülnek a falakra a tapétacsíkok, de vannak olyan terek, ahol illesztést is alkalmazhatunk. Átfedés ajánlott minden olyan falfelületen, ahol közvetlenül víz éri a tapétát, hiszen ez biztosítja a teljes vízhatlanságot.

Bátrabbak egyedül is felhelyezhetik ezt a különleges falburkolatot, de a bonyolultabb grafikai megoldásoknál jól jön a szakavatott kéz és a hozzá párosuló szakmai tudás.

Az egyedi, vizes helyiségbe való tapéták segítségével olyan különleges tereket tud kialakítani, amelyek igényesek, elegánsak, lenyűgözők. Mivel csak a fantázia szab határt a falak egyedi dekorálásában, így ma már könnyedén varázsolhatunk akár dzsungelt is a megszokott csempe helyett egy fürdő falára.


Újdonság!

Forbo Allura Fusion

A Forbo Allura Fusion palettája 0,70 LVT sorozat 7 innovatív és egyedi padlóburkolatot tartalmaz. Az új designtervek, a színek inspirálják a tervezőket, a belsőépítészeket és a vásárlókat. Természetesen ez a termék is megfelel a hazai tűzbiztonsági előírásoknak, Bfl-s1-es besorolású. Paraméterei: 2,5 mm vastag, 0,70 mm-es koptatóréteggel. Class 34-es besorolású, R10-es csúszásmentességi fokozatú.Ezekkel a tulajdonságokkal nem csoda, hogy a Fusion elnyerte 2018-ben a Red Dot díjat.

 

 

 

 


Referenciák

Egyedi tapéta a Keménydió étteremben

A belvárosi Keménydió étterembe egyedi fotótapétát készítettünk. Egy mozgalmas, fiatalos fotó jelenik meg egy teljes falszakaszon, a vele szomszédos falon pedig diólevelek. A férfi és női mellékhelyiségek különlegessége, hogy a falakon és a mennyezeten is egyedi tapéta található, mégpedig a fentebbi cikkben részletezett Tapiwall harsh öntapadós típus.