HomeSzakmai hírek tervezőknekÁlljuk a sarat!

Minden nagy forgalmú épület, pl.: irodaház, közintézmény, szálloda, ipari üzem stb. bejáratába már a tervasztalon be kell tervezni a szennyfogó rendszereket. Az építészek nagy része eleget is tesz ennek a feladatnak. A javuló tendencia ellenére mégis több javításra váró problémát tapasztalunk ezen a területen:

 • A szennyfogóra még mindig sokan úgy gondolnak, mint egy lábtörlőre. Lábat törölni pedig elég egy kb. 30-40 cm-es terület is. Az emberek 99,9 %-a azonban nem töröl lábat, csak áthalad ezeken az apró felületeken. Ezért a kis méretű lábtörlő nem elegendő ahhoz, hogy megtisztítsa a cipők talpát a szennyeződésektől, baktériumoktól, vírusoktól. Sajnos az épületekben a szennyfogók jelentősen alulméretezettek.
 • A tervekben sokszor csak általánosságban szerepel a szennyfogó beépítése, nincs meghatározva annak típusa, minősége, ezért a kivitelezők gyakran hatástalan szőnyegekkel, gumi vagy műanyag felületekkel próbálják elérni a szükséges funkciót. Ezek sohasem lesznek eléggé hatékonyak.
 • Nem érvényesül a „3 zóna, minimum 6 lépés-szemlélet”. A cipőtalpak megtisztításához, a szennyeződések és a nedvesség maradéktalan eltávolításához megfelelő méretezésű és összetételű szennyfogó szőnyeg megtervezése és beépítése szükséges.

Hogyan tervezzünk egyszerűen és profi módon hatékony és esztétikus szennyfogókat? Erre a kérdésre nyújt megoldást a Cleartex szennyfogó tervező tárgyobjektuma, melyet az ArchiCAD program alá fejlesztettünk ki. A tárgyobjektum nem egy egyszerű termékkatalógus, hanem megfelelve a legújabb elvárásoknak, egy BIM alapú tervezést biztosító eszköz, mely valódi tervezői segítséget nyújt az építészek számára.

A felsorolásból eredő hiányosságok az épület üzemeltetői számára is okoznak problémákat. Ezek a megnövekedett takarítási költség, az esetleges csúszásveszély és a burkolatok gyorsabb elhasználódása. Ezt a gondot általában utólag leterített bérszőnyegekkel igyekeznek megoldani, ugyanis a valódi szennyfogók utólagos beépítése jelentős költségekkel járna.
A hetente cserélt szőnyegek a tisztaság illúzióját keltik, de valódi eredményt nem hoznak
. A szőnyegek gyatra minőségük miatt nem fogják fel a szennyeződéseket, nedvszívó hatásuk elenyésző, a sok kis darab konfekcionált szőnyeg növeli a botlásveszélyt és valószínűleg az építész által tervezett enteriőr összképét is tönkre teszi.

A szennyfogók tervezéséből, kivitelezéséből eredő hiányosságokra a Cleartex ClearRent szolgáltatása minden téren kielégítő megoldást nyújt:

 • A Cleartex szennyfogókat tervez, gyárt, forgalmaz és ad bérbe. Ezek olyan minőségű szőnyegek, amelyek alkalmasak a szennyeződés és nedvesség döntő részének felfogására.
 • A nagy hatékonyságú tisztítás jelentős szennytároló kapacitással párosul, ezért nincs szükség a szennyfogók heti, kétheti cseréjére.
 • A Cleartex által biztosított szennyfogó szőnyegek nem konfekcionált méretűek, ebből adódóan nincs szükség több darabból álló „ösvények” kialakítására, a bejáratok tisztaságvédelmét egybefüggően tudjuk megoldani. Az esztétikusabb megjelenés mellett így elkerülhető a botlásveszély valamint a belépő forgalom csak a szennyfogókon keresztül történhet.
 • A szennyfogó szőnyegeket a „3 zóna (kültér, előtető vagy forgóajtó, beltér)” szemléletnek megfelelően, csak a bejáratoknál kell elhelyezni, nincs szükség minden emeleten, liftajtóknál stb. fölösleges szőnyegekre. Így a bérelni kívánt felület jelentősen csökkenthető.
 • Az optimálisan kialakított szennyfogókkal a szennyeződések nem jutnak be és terjednek szét az épület belső tereiben, használatuk jelentős, akár 20-40%-os takarítási költség megtakarítást eredményez. A várható megtakarításról egy előzetes elemzést is készítünk.

  További szakmai információ:

  Murányi Attila

  tisztaságvédelmi szakértő – ClearRent üzletágvezető – Cleartex Kft.
  +36 30 413 81 75
  muranyi.attila@cleartex.hu

  clearrent.hu | tisztasagvedelem.hu

  0 thoughts on “Álljuk a sarat! Szennyfogó vagy lábtörlő? Cleartex megoldások építészek és tervezők számára.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  *

  *

  Telefon:+36 23 887 400
  E-mail:cleartex@cleartex.hu
  Elérhetőségek
  Kérjen tőlünk árajánlatot!

  Válasszon árajánlatkérő űrlapjaink közül!

  Töltse azt ki, majd kattintson a Kérem az árajánlatot! gombra. Kollégáink munkanapokon 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot.