Szakmai Hírlevél Tervezőknek – 2019.09.17.

Folytatódik a Cleartex szakmai előadás sorozata MÉK továbbképzési pontokért.

Ismerje meg Ön is a hatékony és stílusos szennyfogó rendszerek tervezésének módszerét!

Mi alegkényelmesebb helyszín egy oktatásra?
Természetesen az Ön irodája.

Mi elmegyünk Önökhöz és szakmai bemutatót tartunk kollégáinak.

Azok, akik ezen az oktatáson részt vesznek, nem csak a Cleartex szennyfogó rendszereit ismerhetik meg, hanem az ArchiCAD szennyfogó tárgyobjektumot is.

Az oktatáson résztvevők 1 MÉK továbbképzési pontot kapnak.

Jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:

Online regisztráció: https://cleartex.hu/regisztracio/
E-mail: pokorni.flora@cleartex.hu
Telefon: +36 30 297 81 28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne hagyja ki ezt a lehetőséget, regisztráljon még ma!


Szennyfogó tervezői támogatás Cleartex ArchiCAD tárgyobjektummal

A Cleartex Kft. célja az ArchiCAD program alá fejlesztett szennyfogó tervező tárgyobjektum megalkotásával az volt, hogy levegye a tervezők válláról a termékismeret terhét. Használatával nagyságrendekkel egyszerűbbé válik az adott épület bejárataiba való szennyfogó szőnyeg tervezése, hiszen a program az épület adottságainak, várható forgalmának megfelelő lábtörlő javaslatokkal él a tervezési folyamat során. Van azonban ennek a munkának olyan része, ahol az építészen múlik az, hogy a betervezett szennyfogó rendszer valóban hatékony legyen. Ilyen például a megfelelő méretű szőnyegek alkalmazása, és a bejárat, zónaszemléletnek megfelelő kialakítása. Azt a néhány alapvetést, amire érdemes figyelmet fordítani a bejárati zóna kialakítása során, szívesen megosztjuk a tervezőkkel, szakmai előadásunk keretein belül. A képzést előre egyeztetett időpontban az építészirodákban tartjuk és a részvételért 1 MÉK továbbképzési pontot tudunk jóváírni. Jelentkezzen Ön is ingyenes szakmai előadásunkra.

Kattintson ide>>

 


Tervezés és Üzemeltetés – fontos együttműködés

Ne korlátokat állítsanak egymás elé, hanem nyissanak teret egymásnak!

A Cleartex jól ismeri mindkét szakmát, hiszen szoros kapcsolatban állunk mind a tervezőkkel, mind pedig az üzemeltetőkkel.

Halljuk és ismerjük a tervezői oldal dilemmáit:
– szükséges egyáltalán szennyfogót tervezni egy bejáratba?
– milyen méretű legyen, hogy fog majd kinézni?
– hogyan marad a beltér nagy ívű, szép és egységes felületű?
– nem lesznek-e zavarók a különböző burkolat fajták?
Az üzemeltetők az alábbiak miatt szoktak panaszkodni a megfelelő szennyfogók hiánya miatt:
– csúnyák, koszosak a burkolatok napközben;
– a vizes padló miatt magas a balesetveszély kockázata;
– hamar elkoszolódnak még az emeleti padlószőnyegek is;
– gyakoribb nagytakarításra van szükség.
Ilyen problémák esetén sokkal nehezebb a mi dolgunk is, és sajnos már nem tudunk minden szempontnak megfelelni. A tapasztalatunk pedig az, hogy leggyakrabban a tervezők által vágyott esztétikum szenved csorbát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezért hívjuk fel a figyelmet minden alkalommal a szakmák igényeinek összehangolására. Szerencsére a kültéri -és beltéri szennyfogóink is szinte tetszőleges méret- és színválasztékkal rendelkeznek. Lehetőség van a burkolatba beépíthető, valamennyi stílusnak, miliőnek megfelelő védelmi zónát betervezni úgy, hogy az üzemeltetők is örömmel takarítsák, gondozzák azokat.
A tervező tekintsen előre, hogy az épületek használói élvezzék az elkészült épület minden terét!
Együttműködéssel, mindkét szakma szempontját figyelembe véve, esztétikus és hasznos megoldások születhetnek.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Alutrend szennyfogók a Nemzeti Táncszínházban

A szennyfogó tervezés iskolapéldája – a Nemzeti Táncszínház

Februárban került átadásra a Millenáris Parkban a Nemzeti Táncszínház új épülete, ahol legnagyobb örömünkre Alutrend, illetve Cleartex prémium szennyfogók tisztítják meg a betérő táncrajongók talpait. A szennyfogó rendszer a bejárati tisztító zóna mindhárom tervezési alappillérének tökéletesen megfelel: elegendően nagy méretű, a zónaszemléletnek megfelelő a kialakítású és jók a kiválasztott anyagok.
A méretet volt szerencsém személyesen egy előadás előtt tesztelni: a teljes rendszer 7 méter hosszú, amin kellően sok lépést tesznek meg a belépők ahhoz, hogy a felületek járás közben képesek legyenek letisztítani a szennyeződéseket és felszívni a nedvességet. Én legalább 10 lépést megtettem rajta, ami kell is egy olyan helyszínen, ahova egyszerre több száz vendég érkezik. Egy ilyen bejáratban jellemzően senki nem áll meg lábat törölni, így a szennyfogónak csupán a rajta megtett lépések alatt kell hatékonyan dolgoznia, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő lépésszám. Az Alutrend lábtörlő ráadásul tűsarkú cipőben is kényelmesen járható, ami szintén fontos szempont egy színház esetében.
A méret mellett a zónaszemléletnek megfelelő kialakítás is kulcskérdés és a Nemzeti Táncszínház bejárata erre is tökéletes példa. Kültéren bordázott gumi járófelület tisztítja a darabosabb szennyeződéseket és biztosítja a csúszásmentes felületet, míg a szélfogóban ugyan abba az alumínium szerkezetbe prémium textil került. Ez már a finomabb port és a nedvességet zárja magába, funkciójában tehát más, stílusában mégis egységet alkot a rendszer. Ezt követően pedig szintén burkolatba építve, de már nem alusínbe húzva folytatódik a szélfogóban kezdett textil szennyfogó, ami maradéktalanul felszívja a talpakon maradt nedvességet és egyező anyaga miatt szerves folytatása az alusínes rendszernek.
Anyagminőség tekintetében az egész épületre és így a bejáratra is jellemző a prémium minőség – a Cleartex szennyfogók a lehető legmagasabb követelményeknek is megfelelnek, mind a hatékonyság, mind a biztonság, mind pedig az esztétika szempontjából.
Nagy büszkeséggel tölt el miket, hogy a Nemzeti Táncszínház bejáratába magyar gyártású szennyfogó rendszer került és reméljük, hogy Önök közül is minél többen ellátogatnak ebbe a gyönyörű épületbe, ami méltó helyszínt ad a magyar táncművészeti alkotásoknak.


Ma is tanultam valamit!

Gyakran találkozunk azzal a helyzettel, hogy úgy szeretne valaki minőségi melegburkolatot vásárolni, hogy kizárólag a kopásállósági értékre alapozná a választását.

De ez ennél sokkal összetettebb kérdés. Ugyanis a kopásállóságon kívül még van néhány fokmérője annak, hogy olyan padlót válasszon, ami valóban hosszú évekig kiválóan szolgálja a helyiséget.

A kopásállóságért egy speciális fedőréteg felel, ez a PVC esetében a PUR védőréteg, míg a linóleumoknál a TopShield 2 védőréteg. A mai poliuretán koptatórétegek rendkívül ellenállók és maga az anyag sem reped, vagy törik még évek múltával sem.

AC kóddal jelölik a kopásállóságot.

A kopásállósággal sokszor összekeverik az alkalmazhatósági osztályt. Ez az érték azt jelöli, hogy mekkora forgalmú helyiségekbe ajánlott lerakni a burkolatot. A 31-est alacsony forgalmú helyiségekbe javasoljuk. A 32-est a közepes forgalmú helyiségekben használhatjuk. A 33-as pedig a nagy forgalmú helyiségekbe, irodákba, üzletekbe ajánlott.

Ezen túlmenően fontos egy melegburkolat esetében az LRV (Light Reflectance Value) azaz a visszatükröződési érték. A látható és használható fény százalékos mérése, mely visszatükröződik a felületről megvilágításkor. A LRV-t érdemes figyelembe venni szín választáskor. A fekete fényvisszaverődési értéke 0% és elnyeli az összes fényt. A fehér szín fényvisszaverődési értéke 100%. Elengedhetetlenül fontos információt közvetít az NCS érték. A numerikus színkódokkal, az ún. NCS Jelzésrendszerrel bármely szín precízen definiálható, annak érdekében, hogy a helyiségbe legjobban passzoló burkolat kerüljön.